Szállás Kaposvár, szállásfoglalás, programok, látnivalók egy helyen.

útiterveim Belépés
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném

Magyarország » Somogy megye » Kaposvár  

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum

  • Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Kaposvár

  • Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Kaposvár (2.kép)

Elérhetőségi adatok
Kaposvár, Fő utca 10. - térkép
+36 30 869 6056
info@smmi.hu
  Szállásfoglalás a környéken »
Ismeri a szolgáltatást?
Írjon értékelést

A Somogy megyei múzeumi szervezet jogelődje 1909-ben alakult meg „Somogymegyei Muzeum Egyesület” néven.

A már korábban kiállításon is bemutatott gyűjteményeit a Vallás-és Közoktatásügyi miniszter 1936-ban nyilvánította közgyűjteménnyé. A két világháborút átvészelt muzeális anyag nagysága 1948-ban már meghaladta a 12 ezer darabot.
1949-től viseli a „Somogy Megyei Múzeum” nevet, ekkor gyűjteményei állami tulajdonba kerültek.

1951-ben Bernáth Aurél nyitotta meg az első, a kor színvonalán álló állandó kiállítást.
1961-ben a múzeum, megyei szervezetként, a megyei tanács irányítása alá került, neve ezért „Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága – Rippl-Rónai Múzeum” lett. Ekkor a megyei múzeumi szervezetnek hat vidéki kiállítóhelye volt. 1973-ban indult el a munkáját bemutató szakmai folyóirat, a Somogyi Múzeumok Közleményei. Hálózata tovább bővült, 1977-ben a múzeumi szervezet már 39 múzeumi egységből állt.

1991–1993 között a somogyi városokban lévő helytörténeti múzeumok önálló múzeumi intézményekké váltak. A nagyfokú hálózatépítés után a ’90-es években a minőségi kulturális szolgáltatásokra és a fenntarthatóságra helyeződött át a hangsúly, és a hálózat fokozatos karcsúsítása következményeként a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának szervezete 2012-ig 12 egységből állt.A 2007-es intézményösszevonás eredményeként átvette a Somogy Megyei Művelődési Központ feladatkörét.
A kaposvári székhelyű intézmény 2011-ben részben kiköltözött addigi központi épületéből. Szolgáltatásai jelenleg két telephelyen érhetők el. Kiállításai, a régészeti és képzőművészeti osztály, a könyvgyűjtemény a régi központi épületben (Kaposvár Fő u. 10.) maradtak, az igazgatóság az adminisztrációval, valamint a többi szakmai osztállyal (néprajz, természettudomány, történettudomány, restaurátorok) Kaposvár, Fő u. 101. számú épületben kaptak helyet.A múzeumi rendszer reformja keretében 2012-ben többször váltottak fenntartót a megyei múzeumok. Az Országgyűlés őszi döntése alapján 2013. január 1-től megszűntek a megyei múzeumigazgatóságok. Addigi tagintézményeik pedig a helyi önkormányzatok fenntartásában működnek tovább. E rendszerben kiemelt szerep jut a megyeszékhelyi múzeumoknak, amelyek települési feladataik mellett megyei hatókörű múzeumként jelentős állami feladatokat is ellátnak. Somogyban ezt a küldetést a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum (Rippl-Rónai Múzeum) folytatja.

Mikor? Nyitva tartás: 10 órától - 16 óráig ; Hétfőn a múzeum zárva tart.

Ár információ: Felnőtt: 800 Ft; Gyermek: 400 Ft;
Teljes árú: 800Ft/fő Kedvezményes: 400Ft/fő Családi jegy: 1700Ft Csoportos jegy (10fő felett): 700Ft/fő, 350Ft/fő Kiállítás látogatási bérlet: 1.200Ft/fő/4 alkalom Múzeumpedagógiai bérlet: 2.200Ft/fő/4 foglalkozás Szakmai tárlatvezetés: 2800Ft/csoport/kiállítás (előzetes bejelentkezés)

Értékelések  Írjon értékelést

A megye további kiemelt ajánlatai

Nézz körül máshol is

 
Ez az oldal cookie-kat használ, hogy biztosítsa a legjobb felhasználói élményt. Rendben